Promisiune

Aşa vorbeşte Domnul care a făcut soarele să lumineze ziua, care a rânduit luna şi stelele să lumineze noaptea, care întărâtă marea şi face valurile ei să urle, El, al cărui nume este Domnul oştirilor: „Dacă vor înceta aceste legi dinaintea Mea, zice Domnul, şi neamul lui Israel va înceta pe vecie să mai fie un neam înaintea Mea!”

Aşa vorbeşte Domnul: „Dacă cerurile sus pot fi măsurate şi dacă temeliile pământului jos pot fi cercetate, atunci voi lepăda şi Eu pe tot neamul lui Israel, pentru tot ce a făcut, zice Domnul.” Ieremia 31:36-37

Rugăciunile acţionează împotriva demenței


Antje Naujoks
Corespondenta SDI din Beer-Şeva, Israel
Alzheimer-ul este o formă a demenţei. De această boală suferă milioane de oameni în întreaga lume. Doar în Israel numărul bolnavilor de Alzheimer se ridică la cel puţin 100.000. Acestora li se adaugă nenumăraţi pacienţi care suferă de alte forme de demenţă. Deoarece Israelul se mândreşte cu o speranţă de viaţă tot mai ridicată a cetăţenilor săi, numărul pacienţilor în vărstă suferinzi de această maladie reprezintă un motiv serios de îngrijorare.
Un studiu finanţat de Autoritatea Americană de Sănătate şi realizat de cercetători israelieni şi americani confirmă rezultatele surprinzătoare ale unor studii anterioare care au fost intreprinse pe acest subiect: cine se roagă regulat reduce riscul de a se îmbolnăvi de Alzheimer. Oamenii de ştiinţă cred că rugăciunile pot reduce riscul unor astfel de îmbolnăviri cu până la 50%. Dr. Yair Kaufman, directorul departamentului neuropsihiatric al clinicii psihiatrice Herzog din Ierusalim, a declarat referitor la aceasta: „Observăm zilnic că la pacienţii cu Alzheimer care dispun de un mare echilibru spiritual, boala progresează mult mai lent.”
A suferi de Alzheimer nu înseamnă doar că pacienţii nu mai găsesc drumul spre casă sau că şi rudele apropiate le devin necunoscute. Ei uită şi cum se mănâncă cu cuţitul şi furculiţa și cum se merge la toaletă; cu alte cuvinte, toate funcţiile cognitive se reduc.
În acelaşi timp însă, funcţiile emoţionale ar putea primi noi impulsuri, a explicat Leah Abramowitz, cercetătoare în cadrul organizaţiei israeliene Melabev, care întreţine zece centre în ţară pentru mai multe sute de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer. ”O persoană care este oarbă are în majoritatea cazurilor un auz mai bun. Am constatat că pacienţii cu Alzheimer sunt într-adevăr limitaţi cognitiv, dar în acelaşi timp devin mult mai sensibili pe plan emoțional. Prin urmare, în toate centrele noastre le oferim posibilitatea de a se ruga împreună. Aceasta le aduce multor oameni nădejde și o nouă perspectivă, ajutându-i în acelaşi timp să îşi păstreze propria demnitate.” Ea a menţionat în continuare că aceste efecte sunt semnificativ mai puternice când un pacient cu Alzheimer s-a rugat întreaga lui viaţă. Un rol important joacă și faptul că rugăciunea este rostită în comun, ceea ce înseamnă că are implicaţii sociale.
Studiul efectuat de cercetătorii israelieni și americani confirmă afirmaţiile de mai sus. Rezultatele lor demonstrează astfel nu doar că rugăciunile încetinesc procesul de degradare declanşat de maladia Alzheimer, ci pot chiar reduce în mod drastic riscul de îmbolnăvire.
Luat din Revista Ştiri din Israel Nr. 09/2012 pag. 8

No comments:

Post a Comment

Comentarii